“Τ’ αηδόνια δε σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες” -ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Αγαπημένο χωρίο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, αφού έχει γράψει και το στοίχο, στο ποίημα του «Ελένη»  στον οποίο απευθύνετε στο χωρίο Πλάτρες. «Τα αηδόνια δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

Πόλος έλξης σε κάθε εποχή του χρόνου, από τουρίστες άλλα και Κύπριους που απολαμβάνουν τον αγροτουρισμό της Κύπρου. Ανεπτυγμένο χωρίο μεν άλλα και αυτό ένα από τα «θύματα της αστυφιλίας» καθώς μέτρα μόνο 250 κάτοικους. Δεν είναι άλλο από το χωρίο Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων και απέχει  25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, και 5 χιλιόμετρα νότια της Πλατείας Τροόδους.

Όπως ανάφερα και πριν το χωρίο αυτό είναι από τα πιο ανεπτυγμένα χωρία σε ολόκληρη την Κύπρο. Αφού οι κάτοικοι εκεί επένδυσαν στον αγροτουρισμό, έτσι οι πιο πολλοί ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα όπως με τα ξενοδοχεία που έχει το χωρίο, τα εστιατόρια, καφέ και άλλα. Ενώ μια μικρή μερίδα από τους λίγους μόνιμους κατοίκου του χωρίου ασχολούνται με τις γεωργία, και φρούτο-καλλιέργειες.

Λόγος για την άφιξη μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών για να επισκεφθούν το χωρίο Πλάτρες είναι η χαλάρωση και η γαλήνη που προσφέρει  στον άνθρωπο το φυσικό περιβάλλον εκεί. Κανείς δεν μπορεί να μην επισκεφθεί τους Καταρράκτες των Πλατρών.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ:

Αρχίζοντας από το πρώτο- τον καταρράκτη Καληδονίων, μάλιστα φαίνεται ότι την ονομασία αυτή την έδωσαν Σκοτσέζοι , αφού Καληδονία ονομαζόταν κατά τα αρχαία χρόνια η Σκωτία. Ο καταρράκτης των Καλιδονίων είναι από τους πιο ψηλούς που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο, και το  κρυστάλλινο νερό του πέφτει από ύψος 12 μέτρων. Η πρόσβαση εκεί είναι πολύ εύκολη για το κοινό που θέλει να δει και να απολαύσει τα νερά του.

Ο δεύτερος κατάρρακτης που δεσπόζει επίσης στις Πλάτρες είναι ο καταρράκτης Μιλλομέρη. Το όνομά του φαίνεται να πήρε από την λέξη της κυπριακής διαλέκτου Μιλλός που σημαίνει υγρός και την λέξη μέρος. Το νερό του Μιλλομέρη πέφτει από 15 μέτρα ύψος.

Εκεί στον καταρράκτη μπορεί να απολαύσεις το κελάηδημα των αηδονιών που αναφέρει ο Σεφέρης και σε συνδυασμό με τον ήχο από το νερό που πέφτει και το καθαρό, πράσινο περιβάλλον που το πλαισιώνει να δημιουργήσει μια πανδαισία ήχων που σε χαλαρώνουν και σε κάνουν να ξεχνάς έστω και για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και να διασχίσεις τα 3 μονοπάτια της φύσης που διαθέτει το χωρίο, το μονοπάτι των Καληδονιών, το μονοπάτι του Πουζίαρη, και το μονοπάτι του Μιλλομέρη. Οι φυσικές ομορφιές στον χωρίο είναι ατέλειωτες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ :

%cf%80%ce%bb%cf%84%cf%81%ce%b5

Το χωρίο Πλάτρες όπως ανάφερα, είναι ένα χωρίο που έχει όλο σχεδόν επενδύσει στον τουρισμό του χωρίου. Έχουν κτίσει 6 ξενοδοχεία στην περιοχή  από την περίοδο του 1900. Αυτό σημαίνει πως η τουριστική ζωή των Πλατρών δεν είναι κάτι καινούργιο άλλα έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του χωρίου. Κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 το χωρίο, και τα ξενοδοχεία του είχαν χρησιμοποιηθεί και υποταχτεί κάτω από την αγγλική διοίκηση. Μετατρέποντας έτσι το χωρίο σε κρατητήρια Πλατρών στα οποία κρατήθηκαν και βασανίστηκαν πολλοί κάτοικοι του χωρίου. Μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, 1960 έπαψε το χωρίο να αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Μέτα την τούρκικη εισβολή το 1974 έχασε την αίγλη και την άξια που είχε μέχρι τότε ο τουρισμός των Πλατρών αφού το ενδιαφέρον των τουριστών κύπριων και ξένων μεταβλήθηκε προς τα παράλια της Κύπρου.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ:

Σήμερα το χωρίο Πλάτρες αποτελεί ένα από τους πιο ιδανικούς προορισμούς τόσο για το καλοκαίρι άλλα και για το Χειμώνα. Αφού σου προσφέρει τις δυνατότητες για να περάσεις καταπληκτικά άλλα και για να κάνεις πολλές δραστηριότητες. Να περπατήσεις και να απολαύσεις τα μονοπάτια της φύσης και τους καταρράκτες, να δοκιμάσεις  κυπριακές λιχουδιές στις φιλόξενες κυπριακές ταβέρνες, και εστιατόρια του χωρίου, να χαλαρώσεις πίνοντας τον καφέ σου στην πλατεία του χωρίου. Παράλληλα να ξεκουραστείς, και να διαμείνεις σε ένα από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στο χωρίο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την αίθουσα «Γιώργου Σεφέρη» η οποία λειτούργει ως πολλαπλός χρήσεων αίθουσα.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s